20. Cüz 8. Sayfa | 13. Dönüş (7 Tekrar) Hafızlık ve Yüzünden Okumak İçin Kolay Ezber - 7 Tekrarlı
Herkes İçin Din Eğitimi Herkes İçin Din Eğitimi
4.35K subscribers
10 views
0

 Published On Apr 18, 2024

Selamünaleyküm,
Hafızlık yapmak ve yüzünden Kur'an-ı kerimi güzel okumak isteyenlere yardımcı olacak bir video serisi ile devam ediyoruz.

Bu videoda 20. Cüz 8. Sayfayı 7 Tekrar ile ezberleyip okuyabileceğiz İnşallah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3UhY8ow
2. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/4aVmRVw
3. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/49CVT3Q
4. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/4auV4eL
5. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3Q0fvrA
6. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3UhguWQ
7. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/4cTlgBf
8. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/4cTlvfD
9. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3UekmrK
10. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3Uekqru
11. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/4azqzUH
12. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/43XmGqc
13. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3JjIgMk
14. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3JikccE
15. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3xHZyjk
16. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3Wgh8pd
17. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/3Q0THfj
18. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/4aTWS0E
19. Cüz Tüm Sayfalar : https://bit.ly/4407YyD
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
KASAS SURESİ
Mekke döneminde inmiştir. 88 âyettir. Sûre, adını 25. âyette geçen “el-Kasas” kelimesinden almıştır. Kasas, kıssalar anlamında olup Kur’an’da geçen kıssa ve olaylar için kullanılır. Sûrede başlıca Hz. Mûsâ’nın çocukluğunu, peygamber oluşunu, Musevîleri Mısır’dan çıkarmasını ve Firavun ile ordusunun boğulmasını kapsayan süreç anlatılmaktadır.

Mekke döneminde Neml sûresinden sonra nâzil olmuştur. Seksen sekiz âyet olup fâsılası ر، ل، م، ن harfleridir. Adını 25. âyette geçen ve “kıssa” kelimesinin çoğulu olan “kasas”tan alır. Sûrede Hz. Mûsâ’nın hayatı ve Firavun’la arasında geçen olayların yanı sıra Kārûn kıssasına da yer verilir. Kasas sûresinin müslümanların Mekkeli müşriklerin baskılarına mâruz kaldıkları bir dönemde indiği anlaşılmaktadır. Sûre ihtiva ettiği mesajlarla Allah’ın gücünün her şeyi yönlendirdiğini, Allah’a gerçek anlamda inanan ve güvenen kişiler için O’nun desteğinin her zaman mevcut olduğunu vurgulamaktadır.

İlk âyeti hurûf-ı mukattaadan “ŧâ-sîn-mîm” olan Kasas sûresinin muhtevasını üç bölümde ele almak mümkündür. Birinci bölümde (âyet 3-46) Firavun’un, yönetimi altındaki İsrâiloğulları’na yaptığı zulümden bahsedilerek onların erkek çocuklarını öldürttüğü, kız çocuklarını sağ bıraktığı ifade edilir ve Allah’ın iradesinin orada ezilen kimselere yardım etme yönünde olduğu belirtilir. Daha sonra Hz. Mûsâ’nın çocukluğu, gençliği, Mısır’dan Medyen’e gidişi, orada evlenmesi, Mısır’a yeniden dönüşü, ailesiyle birlikte Tûr dağına çıkışı ve burada kendisine vahiy gelmesi üzerine kavmine tebliğe başlaması, Firavun’u imana davet etmesi, Firavun’un Hz. Mûsâ’yı yalanlaması ve sonunda Kızıldeniz’de boğulması anlatılır. Sûrenin Hz. Mûsâ kıssasıyla ilgili bölümü üslûp ve muhteva bakımından bundan önceki Şuarâ ve Neml sûreleriyle benzerlik göstermektedir.

Kasas sûresinde, Hz. Mûsâ kıssası ilk defa karşılaşılan bir olay tarzında anlatılmakta ve Kur’an kıssalarının anlatım amacına paralel olarak bazı önemli uyarılara ve öğütlere de yer verilmektedir. Bu kıssada hâkimiyet ve iktidar Firavun’un şahsında somutlaştırılırken onun karşısında görünürde gücü bulunmayan Mûsâ’nın şahsında doğru yolda olanların azim ve gayret göstermeleri halinde başarıya ulaşacaklarına işaret edilmektedir. Burada bir bakıma, Mekke müşrikleri arasındaki hâkim zümrenin aşağıladığı ve her türlü haksızlığı reva gördüğü müslümanlar için müjde ve teselli, bu zümre için de Firavun’un karşılaştığı felâkete benzer bir cezaya çarptırılma uyarısı yer almaktadır.

Sûrenin ikinci bölümünde (âyet 47-75) Hz. Peygamber’in Allah’tan vahiy aldığına dair sözlerinin doğruluğuna vurgu yapılarak müşriklerin itirazları reddedilmekte, Hz. Mûsâ ile Hz. Muhammed’in tebliğleri arasındaki ortak noktaya dikkat çekilmekte, ayrıca Hz. Mûsâ ile Firavun arasında meydana gelen çatışmanın benzerinin Resûl-i Ekrem ile Mekke müşrikleri arasında cereyan ettiğine temas edilmektedir. Diğer taraftan bu bölümde Hz. Peygamber’e sevdiği bir kimseyi hidayete erdirmesi için kendi çabasının yeterli olmayacağı, hidayetin Allah’ın dilemesine bağlı bulunduğu bildirilir (âyet 56). Kaynaklarda bu âyetin Resûlullah’ın amcası Ebû Tâlib hakkında nâzil olduğu belirtilmektedir. Buna göre Ebû Tâlib ölüm döşeğinde iken imana davet edilmiş, Kureyşliler’in kınamasından korkan amcasının iman etmekten çekinmesi üzerine bu âyet nâzil olmuştur (Müsned, II, 434, 441; Buhârî, “Menâķıbü’l-enśâr”, 40; Vâhidî, s. 193-194).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bize destek vermek için kanalımıza abone olup videoları beğenebilirsiniz.

#hafızlık #kuran #hatim

show more

Share/Embed