Waarom valt nieuwjaar op 1 januari?
Universiteit van Nederland Universiteit van Nederland
246K subscribers
6,983 views
0

 Published On Dec 28, 2022

Wie de kalender bepaalt, heeft de macht. Daarom was goochelen met data eeuwenlang een politiek spelletje. Tot Julius Caesar aan de macht kwam, en hij in het Romeinse Rijk een kalender introduceerde die nauwkeuriger en betrouwbaarder was dan ooit daarvoor. Zo'n vijftienhonderd jaar lang was die 'Juliaanse kalender' de standaard. Alleen maakte die wel een potje van de schrikkeljaren, waardoor Pasen aan het eind van de Middeleeuwen helemaal in de herfst viel.
Historicus Olivier Hekster (Radboud Universiteit) legt je in deze aflevering van de Werkplaats uit hoe we aan onze kalender zijn gekomen en waarom hij zo goed werkte. En je leert ook nog over zonnejaren, waar onze maanden vandaag komen, en wat paus Gregorius XIII er allemaal mee te maken heeft.

DISCLAIMER: We hebben twee foutjes gemaakt in de video - het jaar 1600 is natuurlijk óók een schrikkeljaar, want je kunt 1600 heel goed door 400 delen. En: 2000 gedeeld door 400 is natuurlijk ook helemaal niet 50, maar 5.

0:00 Kalender is macht
0:47 Wat meten we?
1:26 Zonnejaren
2:01 Romeinse kalender
3:36 Kalender van Caesar
5:22 Kalender van de Paus

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7...
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/d...
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►  / universiteitnl  
Twitter ►   / universiteitnl  
Facebook ►   / universiteitvannederland  

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeldt wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op [email protected]

Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

show more

Share/Embed