Hoeveel ruimte moet een complottheorie krijgen? met Maarten van Rossem & George van Houts
YouTube Viewers YouTube Viewers
30.3K subscribers
77,646 views
0

 Published On Jan 13, 2021

Sinds corona lijkt complotdenken aanstekelijk en steeds normaler te worden. Toch vindt een van de prominentste complotdenkers George van Houts dat er nog te weinig ruimte wordt gegeven voor theorieën over samenzweringen. Politici, wetenschappers en journalisten scheren alle complotten over een kam en zetten de denker bij voorbaat weg als losgezongen van de werkelijkheid. Praten over complotten is tijdsverspilling, werpt historicus Maarten van Rossem tegen. Wat je aandacht geeft, wordt alleen maar groter. Moet er meer ruimte komen om zo verdere polarisatie tegen te gaan of moeten we complotdenken juist negeren?

Een avond, niet over een complot, maar over het complotdenken in onze maatschappij. Georganiseerd in samenwerking met debatcentrum Floor van de HvA.

Sprekers
Theatermaker George van Houts maakt met De Verleiders maatschappijkritische voorstellingen. Met het stuk Door de bank genomen bracht hij menig bankier in verlegenheid door de geldcreatie door private banken voor het voetlicht te brengen en deze kwestie tot in de Tweede Kamer te bespreken. In het solo-theaterstuk Kom Plot twijfelt Van Houts aan de officiële lezing van de aanslagen op 11 september. Hij schetst alternatieve vertellingen over 9/11, onder andere een vooropgezet plan van de Amerikaanse overheid om een nieuwe vijand te creëren in het belang van de wapenindustrie. Complotdenken leverde van Houts veel weerwoord op waardoor hij zich nu afvraagt of de officiële lezingen nog wel tot op het bot toe bevraagd en onderzocht mogen worden.

Historicus en televisiepresentator Maarten van Rossem is een veelgevraagd Amerikacommentator en voormalig bijzonder hoogleraar Moderne geschiedenis. In zijn boek, Waarom is de burger boos (2010) poogde hij een antwoord te geven op de vraag waarom steeds meer Nederlanders de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite als vijand zien? Van Rossem staat bekend om zijn ontnuchterende en relativerende blik op de wereld.

show more

Share/Embed