Plastic Puin In De Natuur
De Publieke Omproep De Publieke Omproep
6.82K subscribers
2,713 views
0

 Published On Feb 17, 2021

Stukken pvc-buis, elektriciteitsdraden, pluggen, isolatiemateriaal of resten plastic wegendoek. Meerdere wandelpaden van Staatsbosbeheer liggen er vol mee. Wat blijkt: de natuurbeheerder heeft het plastic bouwafval er zelf gestort.

“Hoe langer je het doet, hoe beter je ogen getraind raken”, verzucht Tom van Spanje als we hem opzoeken in de Houtrak, een natuurgebied vlakbij Haarlem. In plaats van om zich heen kijkt hij vooral naar beneden, naar alle kleine stukjes afval die verspreid liggen over het pad. Het is bekend terrein. De afgelopen jaren liep hij hier geregeld samen met zijn vrouw, hond en een vuilniszak. “Een prachtig gebied. Het is nu winter, maar in de zomers barst het hier van de vogels en is het prachtig. Alleen die paden niet.”

50 kilo afval
In 2 jaar tijd raapte Tom zeker 50 kilo afval van het pad. “Dat heb ik in bakken verzameld en toen ben ik in de auto gestapt en met die bakken naar het milieuplein in Haarlem gereden. Ik moest even goed nadenken, waar hoort dit? Toen kwam ik dus uit bij de afdeling bouw- en sloopafval uit, want ja, dat is het ook. Dus daar heb ik het in die bak gekieperd, ik heb er foto’s van gemaakt en die heb ik naar Staatsbosbeheer gestuurd.”

Tom is niet de enige die ons tipt over het plastic puin dat hij tegenkomt in de natuur. De afgelopen maanden ontvingen we tientallen foto’s en video’s van nieuw aangelegde wandelpaden die vervuild zijn met plastic bouwafval. Wandelaars vinden tientallen kilo’s plastic in natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Hoe komt het daar?

Recycling
We ontdekken al snel dat de wandelpaden waarover tipgevers ons mailen zijn aangelegd met menggranulaat: een secundaire grondstof afkomstig van bouw- en sloopafval. De ‘nieuwe’ grondstof is een mix van vermalen bouwpuin, dat voornamelijk bestaat uit steen en beton, en wordt sinds de jaren 70 gebruikt als funderingsmateriaal in de wegenbouw. Het zogeheten recyclinggranulaat, dat ook wel menggranulaat, puingranulaat of gebroken puin wordt genoemd, blijkt een goed alternatief te zijn voor primaire grondstoffen zoals zand of grind.

show more

Share/Embed